Over mij

Ik ben Fay Olijslager, diëtiste en orthomoleculair therapeut.

Over mij: Ik ben zelfstandig werkzaam als (online) orthomoleculair diëtiste. Ik werk vanuit de basis van de orthomoleculaire therapie. In plaats van bestrijden van symptomen, onderzoeken wij samen de herkomst van jouw klachten en pakken we deze bij de oorzaak aan. 

 

Mijn werk is meteen ook mijn grootste passie. Ik lees graag wetenschappelijke artikelen in mijn vrije tijd, zodat ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied. Het liefst zet ik deze informatie dan om in praktische dieetadviezen die ik gebruik bij de behandeling. Het is niet voor niets dat ik momenteel werkzaam ben als orthomoleculair fertiliteitsdiëtiste. Vanaf mijn jeugd, en eigenlijk al ver daarvoor, wilde ik verloskundige worden. Na trial en error kwam ik er achter dat het ‘halen van baby’s’ niet mijn grootste passie was, sterker nog: het was niet wat ik ervan verwacht had. 

 

Ik ontdekte dat ik het veel interessanter vond om mij te verdiepen in alle factoren die van invloed zijn op de conceptie. “De invloed van voeding en leefstijl op het lichaam, daar kreeg ik het veel warmer van!” Hoe mooi is het om deze twee interesses nu te kunnen combineren. Ik kan mij dagelijks bezig houden met het helpen van vrouwen om die vaak zó gewenste zwangerschap eindelijk te verwezenlijken. Mijn steentje bijdragen aan deze wens geeft mij energie. 

Persoonlijk

Ik ben gek op; hiken, lezen, koken, yoga, sporten, muziek maken, de zee en reizen. Dit laatste heb ik de afgelopen paar jaar veel in de praktijk gebracht. Na mijn afstuderen als diëtiste heb ik er namelijk voor gekozen om op avontuur te gaan en ben ik uiteindelijk in de luchtvaart beland (in Spanje, niet geheel onbelangrijk). Na drie jaar te hebben gewerkt in de luchtvaart en mijzelf de Spaanse taal machtig te hebben gemaakt, werd het duidelijk dat mijn hart ergens anders lag. Zie ik jou snel? 

Over mij

HBO Voeding en Diëtetiek

Meer over mij: In 2018 ben ik afgestudeerd als diëtiste (een diëtist is een wettelijk beschermde titel en alleen de professionals die deze vierjarige HBO opleiding hebben afgerond mogen deze titel dragen). Ik liep een stage van zes maanden in het UMC Utrecht en schreef een Systematic review voor het Radboud in Nijmegen. Hierna werd mijn werk bekroond met een mooi diploma. Na deze studie bleef ik echter het gevoel houden dat er voor mij iets belangrijks miste, iets met: “connecting the dots”. Ik vroeg mij steeds vaker af waarom het afronden van deze HBO incompleet voelde voor mij. 

Veel vraagtekens

Ik had zo veel vragen: “Hoe zit het met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die wij volgens het Voedingscentrum zouden ‘moeten’ eten?”. Wat is het lange termijn effect als wij dit niet dagelijks zouden doen? (zoals het gros van de Nederlanders). “Waarom ontstaan ziekten, en zijn mensen echt gedoemd ziekten te ontwikkelen omdat dit is doorgegeven door de ouders?”. Hoeveel invloed hebben wij zelf dan eigenlijk?”. Zijn er vitaminen en mineralen die kunnen ondersteunen bij herstel? etc. 

 

Pas in 2020, toen ik in aanraking kwam met orthomoleculaire therapie, voelde dit als thuiskomen voor mij. Verschillende klachten die vele mensen ervaren zijn afkomstig door onze huidige leefstijl:  “Zou het verband met voeding en leefstijl dan toch echt zo groot zijn?” Het leggen van juist die verbanden is wat ik miste in mijn vorige opleiding. Samen op zoek gaan naar een oorzaak door goed naar jou te luisteren, de tijd te nemen, en samen naar oplossingen te zoeken. Dat is exact waar ik voor sta en wat het meeste zegt over mij.

HBO Voeding en diëtetiek

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

De gemiddelde Nederlander gebruikt geen evenwichtige voeding. Zelfs als hij dat wel zou doen, dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheid van veel essentiële voedingsstoffen binnen. Dit komt o.a. door: onnatuurlijk bereiden van voedingsmiddelen, onrijp geplukt fruit, gemanipuleerde voeding, verarming van de landbouwgrond, en de toevoeging van lichaamsvreemde stoffen aan onze voeding. 

 

Een tekort aan een van deze stoffen, met alle (ernstige) gezondheidsproblemen is op den duur onvermijdelijk. Orthomoleculaire therapie streeft ernaar om het menselijk lichaam van de optimale hoeveelheid essentiële voedingsstoffen te voorzien. De definitie van orthomoleculaire geneeskunde is als volgt: “De behandeling van een ziekte door de organen te voorzien van de optimale moleculaire omgeving, in het bijzonder de optimale concentraties van stoffen die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.” Deze hoeveelheid ligt vele malen hoger dan de vaak aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH’s). 

 

Deze geneeswijze maakt gebruik van het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam. In het kort: Deze geneeswijze gaat ervan uit dat de meeste aandoeningen genezen en voorkomen kunnen worden door het bieden van de optimale hoeveelheid voedingsstoffen. Deze hoeveelheden kunnen per individu verschillen door o.a. werksituatie, erfelijke factoren, stress, etc. 

Orthomoleculair advies

Orthomoleculaire adviezen gaan veel verder dan enkel het bestrijden van de symptomen. Bij de behandeling kijkt men naar: waar komt de klacht vandaan (wat is de oorzaak), waarom heeft men deze klacht? en, wat hebben de organen die uit balans zijn nodig om weer goed te kunnen functioneren? Een orthomoleculair advies bestaat vaak uit een heel behandelplan (dieetadvies, lifestyle en evt supplementen), dat is toch even wat anders dan na een aantal minuten weer buiten staan bij de huisarts. 

 

Ik leerde in deze opleiding o.a. over de invloeden van de omgeving op het stelsel van de mens, ofwel: de epigenetica. Wij worden geboren met een mooi pakket aan genen, deze verandert niet meer na de geboorte. Het is wat het is. Maar hoe en welke genen geactiveerd worden, en dus tot uiting komen, daar hebben wij zelf veel invloed op! Jarenlang werd er gedacht dat vele aandoeningen erfelijk waren, “maar is dat eigenlijk wel zo?” of ontstaan de meeste ziekten, zoals de eigenetica ons leert, door de aanpassingen die onze genen maken onder invloed van onze leefstijl? 

Orthomoleculair therapeut

Missie

Meer over mij: Mijn missie is om vrouwen te begeleiden op hun reis naar het vervullen van hun diepste wens: het ouderschap. Als toegewijd orthomoleculair diëtist ben ik vastbesloten om de vruchtbaarheid van vrouwen te verbeteren door middel van wetenschappelijk onderbouwde voedings- en gezondheidsadviezen. Ik geloof dat elke vrouw het recht heeft om de mogelijkheden van haar eigen lichaam te begrijpen en te optimaliseren. Ik streef ernaar om een bron van inspiratie, kennis en ondersteuning te zijn in deze reis. Ik wil vrouwen in staat stellen om weloverwogen beslissingen te nemen over hun eigen gezondheid en vruchtbaarheid door hen te voorzien van de nodige kennis en tools. Samen bouwen we aan een gezondere, gelukkigere toekomst. 

Visie

Mijn visie is een wereld waarin elke vrouw de ondersteuning en kennis kan vinden om haar vruchtbaarheid te optimaliseren en haar dromen van het moederschap te verwezenlijken. Ik streef naar het maken van een blijvende impact, zodat vrouwen zich gezond, empowered en gelukkig voelen.