Over mij

Ik ben Fay Olijslager, diëtist en orthomoleculair therapeut.

Over mij: Ik ben zelfstandig werkzaam als (online) orthomoleculair diëtiste. Ik werk vanuit de basis van de orthomoleculaire therapie. In plaats van bestrijden van symptomen, onderzoeken wij samen de herkomst van jouw klachten en pakken we deze bij de oorzaak aan. 

 

Mijn werk is meteen ook mijn grootste passie. Ik lees graag wetenschappelijke artikelen in mijn vrije tijd, zodat ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied. Het liefst zet ik deze informatie dan om in praktische dieetadviezen die ik gebruik bij de behandeling.

Persoonlijk

Ik ben daarnaast gek op; hiken, lezen, koken, yoga, sporten, muziek maken, de zee en reizen. Dit laatste heb ik de afgelopen drie jaar veel in de praktijk gebracht. Na mijn afstuderen als diëtiste heb ik er namelijk voor gekozen om op avontuur te gaan en ben ik uiteindelijk in de luchtvaart beland (in Spanje, niet geheel onbelangrijk). Na drie jaar te hebben gewerkt in de luchtvaart en mijzelf de Spaanse taal machtig te hebben gemaakt, werd het duidelijk dat mijn hart ergens anders lag. 

Over mij

Over mij : " De passie voor voeding en gezondheid "

De passie voor voeding en gezondheid is al op vroege leeftijd ontstaan. Al zo lang als ik mij kan herinneren ben ik bezig met het optimaliseren van de gezondheid door middel van voeding. Als baby geboren met een lactose intolerantie en darmproblemen, weet ik als geen ander wat ‘verkeerde’ voeding voor een (negatief) effect kan hebben op het menselijk lichaam. Destijds ben ik mijn eigen onderzoek gestart naar welke voedingsmiddelen de klachten verergerden. Ik leerde welke middelen ik in kon zetten om mijn darmflora en darmwand te versterken, en hoe ik mijn lichaam kon voeden zonder het verder te beschadigen. 


Op deze manier heb ik mijn klachten volledig op kunnen lossen. Indien je de juiste trucjes leert hoef jij m.i. helemaal niet te leven met bepaalde klachten. Het is de kunst om een voedingspatroon en leefstijl te ontwikkelen die volledig bij jouw lichaam past, zodat jij voortaan klachtenvrij door het leven kunt. 

 

Door mijn eigen ervaringen wist ik al snel dat ik hier professioneel iets mee wilde doen. Een voor mij logische keuze was om een studie te kiezen die gerelateerd was aan voeding. Je kunt meer over mijn achtergrond lezen op deze pagina. Mijn missie is om mensen bewust te maken van het effect dat je kunt uitoefenen op bepaalde aandoeningen door simpelweg jouw gewoontes te veranderen. Een kleine disbalans in het systeem kan uitlopen op een totale ontsporing. De gevolgen kunnen ernstig zijn, denk aan: o.a. darmklachten, vermoeidheid, hormonale disbalans en onverklaarbare onvruchtbaarheid. De kunst is om te ontdekken waar het precies mis gaat in jouw lichaam. Ik gun jou ook een leven zonder klachten.

HBO Voeding en Diëtetiek

Meer over mij: In 2018 ben ik afgestudeerd als diëtiste (een diëtist is een wettelijk beschermde titel en alleen de professionals die deze vierjarige HBO opleiding hebben afgerond mogen deze titel dragen). Ik liep een stage van zes maanden in het UMC Utrecht en schreef een Systematic review voor het Radboud in Nijmegen. Hierna werd mijn werk bekroond met een mooi diploma. Na deze studie bleef ik echter het gevoel houden dat er voor mij iets belangrijks miste, iets met: “connecting the dots”. Ik vroeg mij steeds vaker af waarom het afronden van deze HBO incompleet voelde voor mij. 

Veel vraagtekens

Ik had zo veel vragen: “Hoe zit het met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die wij volgens het Voedingscentrum zouden ‘moeten’ eten?”. Wat is het lange termijn effect als wij dit niet dagelijks zouden doen? (zoals het gros van de Nederlanders). “Waarom ontstaan ziekten, en zijn mensen echt gedoemd ziekten te ontwikkelen omdat dit is doorgegeven door de ouders?”. Hoeveel invloed hebben wij zelf dan eigenlijk?”. Zijn er vitaminen en mineralen die kunnen ondersteunen bij herstel? etc. 

 

Pas in 2020, toen ik in aanraking kwam met orthomoleculaire therapie, voelde dit als thuiskomen voor mij. Verschillende klachten die vele mensen ervaren zijn afkomstig door onze huidige leefstijl:  “Zou het verband met voeding en leefstijl dan toch echt zo groot zijn?” Het leggen van juist die verbanden is wat ik miste in mijn vorige opleiding. Samen op zoek gaan naar een oorzaak door goed naar jou te luisteren, de tijd te nemen, en samen naar oplossingen te zoeken. Dat is exact waar ik voor sta en wat het meeste zegt over mij.

HBO Voeding en diëtetiek

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

De gemiddelde Nederlander gebruikt geen evenwichtige voeding. Zelfs als hij dat wel zou doen, dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheid van veel essentiële voedingsstoffen binnen. Dit komt o.a. door: onnatuurlijk bereiden van voedingsmiddelen, onrijp geplukt fruit, gemanipuleerde voeding, verarming van de landbouwgrond, en de toevoeging van lichaamsvreemde stoffen aan onze voeding. 

 

Een tekort aan een van deze stoffen, met alle (ernstige) gezondheidsproblemen is op den duur onvermijdelijk. Orthomoleculaire therapie streeft ernaar om het menselijk lichaam van de optimale hoeveelheid essentiële voedingsstoffen te voorzien. De definitie van orthomoleculaire geneeskunde is als volgt: “De behandeling van een ziekte door de organen te voorzien van de optimale moleculaire omgeving, in het bijzonder de optimale concentraties van stoffen die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.” Deze hoeveelheid ligt vele malen hoger dan de vaak aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH’s). 

 

Deze geneeswijze maakt gebruik van het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam. In het kort: Deze geneeswijze gaat ervan uit dat de meeste aandoeningen genezen en voorkomen kunnen worden door het bieden van de optimale hoeveelheid voedingsstoffen. Deze hoeveelheden kunnen per individu verschillen door o.a. werksituatie, erfelijke factoren, stress, etc. 

Orthomoleculair advies

Orthomoleculaire adviezen gaan veel verder dan enkel het bestrijden van de symptomen. Bij de behandeling kijkt men naar: waar komt de klacht vandaan (wat is de oorzaak), waarom heeft men deze klacht? en, wat hebben de organen die uit balans zijn nodig om weer goed te kunnen functioneren? Een orthomoleculair advies bestaat vaak uit een heel behandelplan (dieetadvies, lifestyle en evt supplementen), dat is toch even wat anders dan na een aantal minuten weer buiten staan bij de huisarts. 

 

Ik leerde in deze opleiding o.a. over de invloeden van de omgeving op het stelsel van de mens, ofwel: de epigenetica. Wij worden geboren met een mooi pakket aan genen, deze verandert niet meer na de geboorte. Het is wat het is. Maar hoe en welke genen geactiveerd worden, en dus tot uiting komen, daar hebben wij zelf veel invloed op! Jarenlang werd er gedacht dat vele aandoeningen erfelijk zijn, “maar is dat eigenlijk wel zo?” of ontstaan de meeste ziekten, zoals de epigenetica ons leert, door de aanpassingen die onze genen maken onder invloed van onze leefstijl. 

Orthomoleculair therapeut

Missie

Meer over mij: Mijn missie is om zo veel mogelijk vrouwen zich fysiek en mentaal goed in hun vel te laten voelen met behulp van de juiste voeding en leefstijl die persoonlijk bij haar past. Ik geloof niet in diëten. Het bereiken van een streefgewicht om dan pas tevreden te kunnen zijn met jouw lichaam is niet gezond, en ga je niet je hele leven volhouden. Ik ben misschien de eerste diëtiste die jij ontmoet, die geen weegschaal in haar spreekkamer heeft staan. Indien jij de juiste leefstijl hanteert, volgt dat gewicht vanzelf.

Ik wil vrouwen meer in hun kracht zetten. Het ‘vrouw-zijn’ en de ongemakken die daar bij komen kijken hoeven jou niet maandelijks uit het veld te slaan. Leer jouw lichaam beter kennen en leer met mij hoe jij het vóór je kunt laten werken. Hormonale problemen zijn veelvoorkomende klachten. Het is mijn missie om de vrouw beter te informeren over de effecten van een gezonde leefstijl op de hormonale balans, zodat zij zelf bewuste keuzes kan maken. “Een slimme meid begint op tijd”, maar dan net een beetje anders dan we gewend zijn. Ik wil gaan voor het samen veranderen van jouw leefstijl zodat wij investeren in de lange termijn effecten van jouw gezondheid en welzijn. 

Visie

Ik zou willen zien dat de reguliere zorg en de natuurgeneeswijze meer samenwerken in de toekomst. Binnen een paar minuten sta je (evt met een recept) bij de huisarts weer buiten, hoe fijn zou het zijn als wij meer samenwerken zodat je bij mij echt de tijd krijgt om je plannen uit te stippelen, en vervolgens pas na een uur weer buiten staat met een volledig plan om jouw (hormonale) klachten aan te pakken. Ik ga niet voor symptoombestrijding of een quick fix. Begin je aan een traject, weet dan dat ik mijn best zal doen om jou zo goed mogelijk op weg te helpen & het optimale uit jouw lichaam te halen!” 

Bron: Vimeo, Stillmoving.