Traject: Hormonale balans

PCOS

De hormonale balans is bij PCOS niet op orde. PCOS staat voor: ‘Polycysteus Ovarium Syndroom’ en is een hormonale aandoening die bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. Bij deze aandoening zijn vaak meerdere cysten in de eierstokken aanwezig, waarvan de groei en rijping is verstoord (let op: niet hoeft niet altijd het geval te zijn!). De verstoring in de hormonen FSH, LH en oestrogeen, zorgt er voor dat de follikels niet goed groeien en de eisprong uitblijft. Er vindt geen of beperkte eisprong plaats. 

 

Meiden kampen o.a. met een onregelmatige cyclus, acné, overbeharing, moeite met zwanger worden en uitblijvende menstruaties. Vaak is er ook sprake van een verminderde schildklierwerking. 

 

Heeft de gynaecoloog jou verteld dat je terug moet komen als je zwanger wil worden? “Een slimme meid begint toch op tijd?” Negeer jouw klachten niet. Begin op tijd met het vinden van een oplossing voor jouw symptomen. 

PMS

PMS staat voor: ‘Premenstrueel syndroom’, en is ook een hormonale aandoening. De ernst van de klachten van dit syndroom kan afhangen van de mate waarin de hormoonspiegels schommelen. Erg vervelend, maar zeker iets aan te doen als je het op de juiste manier aanpakt! 

 

De drie hormonen: oestrogeen, progesteron en testosteron zijn van grote invloed op jouw cyclus. “Accepteren dat jij niet 100% kunt functioneren door jouw PMS klachten die elke menstruatie weer om de hoek komen kijken?” Dat wil jij niet langer! 

 

Met de juiste voeding, leefstijl en supplementen kunnen deze klachten verminderen, of zelfs verdwijnen!

Schildklier problematiek

Veel vrouwen kampen tegenwoordig met een trage schildklier. Bij een trage schildklier is vaak sprake van gewichtstoename, vermoeidheid, zware menstruaties, onregelmatige cyclus, etc. Zwanger worden is bovendien bij een hoge TSH waarde vaak een lastig karwei. De vruchtbaarheid is in veel gevallen vermindert bij een ontoereikende schildklierfunctie. Er zijn, naast auto-immuunziekten, veel oorzaken waardoor de schildklier (tijdelijk) traag werkt. Te veel stress zorgt er voor dat de hypothalamus op de rem trapt en er minder schildklierhormoon zal worden gemaakt. Daarnaast kan door oestrogeen dominantie de lever overbelast zijn, of kunnen er minder voedingsstoffen beschikbaar zijn om schildklierhormoon aan te maken. 

 

Een trage schildklier is niet enkel op te lossen met medicatie, dit is enkel het bestrijden van het symptoom. In dit traject ga je samen met mij  de oorzaak van jouw trage (of snelle) schildklier achterhalen en zo goed mogelijk aanpakken. 

Traject 3 maanden

"HERSTEL DE HORMONALE BALANS" (O.a. PMS, PCOS, Schildklier problematiek, uitblijvende menstruaties, endometriose).

– ONLINE OF OP LOCATIE –

PMS

Herken jij jezelf in het volgende? 

– Jij ervaart vervelende klachten vóór de menstruatie. Deze klachten uiten zich vaak in een opgeblazen gevoel, constipatie/diarree, pijnlijk borsten, het vasthouden van vocht, slaapproblemen, hoofdpijn en / of lage rugpijn. 

 

 

– Emotioneel ben je onstabiel, je hebt bijvoorbeeld veel last van eetbuien, wisselende stemmingen, depressieve gevoelens *plotselinge huilbuien, vermoeidheid, agressieve gevoelens en veel hang naar zoetigheid; 

 

 

– Toen je jonger was ben je aan de pil begonnen om o.a. deze vervelende klachten te onderdrukken. Je bent bang dat als je hiermee stopt, dat alle klachten in alle hevigheid terugkomen. Het kan ook zijn dat je onlangs gestopt bent met de anticonceptiepil en dat je juist nu bovenstaande klachten ervaart;

 

 

– Dit programma is geschikt voor jou als je meer wilt leren over de relatie tussen voeding en jouw hormoonbalans. Daarnaast ben je op zoek naar een nieuwe leefstijl met een gebalanceerd voedingspatroon. 

PCOS

Of herken jij jezelf hierin? (een combinatie van beiden kolommen is ook mogelijk) 


– Jij hebt een onregelmatige cyclus, het is altijd maar afwachten wanneer jouw menstruatie zich aandient. Soms sla jij een maand (of zelfs maanden) over. 

 

 

– Jij hebt cysten op je eierstokken, vastgesteld met echo-onderzoek (let op: dit hoeft niet zo te zijn om toch PCOS te hebben), ook als je dit niet hebt, of niet hebt laten onderzoeken, kun je deelnemen aan dit traject. 

 

 

– Je denkt dat je misschien kampt met PCOS of endometriose, je ervaart over het algemeen weinig energie. 

 

 

– Er is sprake van weinig eisprongen. 

 

 

– Er zijn meer mannelijke hormonen in het bloedbeeld te zien, of je wilt dit laten onderzoeken. 

 

 

– Vaak heb je last van een onregelmatige huid (acné) en hebt daarnaast ook overbeharing (bovenlip, borst, onderbuik).

 

 

– Optioneel: Je hebt geprobeerd zwanger te worden, hebt één of meerdere malen een kindje verloren, en je weet dat dit komt door de diagnose PCOS. Je bent benieuwd wat je eventueel zelf kan doen om het lichaam te ondersteunen. 

 

 

– Jij bent er klaar mee dat mensen jou vertellen dat de klachten die jij ervaart nou eenmaal bij de maandelijkse ongemakken van ‘het vrouw zijn’ horen. Een regelmatige cyclus en minder symptomen, klinkt jou als muziek in de oren. Dit traject is geschikt voor jou als je een ‘JA’ voelt! 

Schildklierproblemen

Misschien ben je hier terecht gekomen omdat je al tijden kampt met schildklierproblemen en herken jij jezelf meer in:

 

– Jij hebt al een tijd verhoogde TSH waarden. Eventueel zijn er nog andere waarden bepaald. De huisarts heeft jou aangeraden om te beginnen met schildkliermedicatie maar je wil eerst verder onderzoek doen; 

 

– Jij wil graag kijken of er nog meer mogelijkheden zijn voordat je m.b.v synthetische hormonen de functie probeert te herstellen. 

 

– De laatste tijd ben je veel aangekomen en hebt geen energie door de verminderde functie van de schildklier. Afvallen gaat langzaam of wil niet te lukken. 

 

– Misschien heb je al een tijdje last van haaruitval, heb je altijd last van koude handen/voeten, heb je een lage lichaamstemperatuur, en/ of is je cyclus onregelmatig. 

 

Kortom: dit programma is geschikt voor jou indien je benieuwd bent naar de oorzaak van jouw vertraagde schildklier. Je bent nieuwsgierig hoe je de schildklier werking kunt verbeteren m.b.v leefstijl, dieet en evt suppletie. Jij bent bereid te investeren in jouw gezondheid & om verder te kijken. Let op: het bepalen van een volledig schildklierprofiel kan een advies zijn binnen dit traject. Dit bespreken we tijdens de intake. 

schildklierproblematiek

Wat mag ik verwachten?

– 3 maanden fulltime begeleiding om jouw hormonen ‘back on track’ te krijgen. 

– 1 intake consult (90 minuten, 30 min indirect + 60 direct) inclusief gezondheidsanalyse op basis van een vragenlijst; 

– 2 Weekmenu’s met “hormoon proof” recepten; 

– Product adviezen bij hormonale disbalans; 

– Supplement advies afgestemd op jouw specifieke situatie 

(let op: prijs van het pakket is exclusief supplementen, niks is verplicht. Ik geef adviezen en je bepaalt zelf wat je wil)

– Mailcontact gedurende het hele traject; 

– Vervolgconsult 45 min na 3 maanden; 

Indien van toepassing: begeleiding bij het stoppen van anticonceptie; 

– Eventueel los bij te kopen: hormoontest (bijvoorbeeld bij sterke kinderwens); 

– Na 6 maanden meer begeleiding nodig? Een vervolgconsult kost in dat geval €57,- 

Wat kan het jou opleveren?

"Respect your hormones"